Akademien

Från Qultwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Allmänt

Jönköpings kårpub. Här kan vad som helst hända.

Barchefen på Akademien kallas av tradition för "Barchef över hela Södra Sverige", och posten innehavs för närvarande av Jocke. Det mesta jobbet utförs av PubPoolen, sen KUG. Allt golvjobb sköts av sexmästeristerna.

Namnet Akademien kommer från den grekiske filosofen Platons herrgård Akademias utanför Aten. Han kände att han behövde någonstans där han kunde dra sig undan med sina filosofiska vänner och diskutera "högre ting" utan att världsliga frestelser kom emellan. Hah!

Viktigt för utomstående: För närvarande måste man vara medlem i Jönköpings Studentkår för att bli insläppt på Akademien, så att bara dyka upp kan gå åt helvete. Studenter från andra lärosäten behöver ta kontakt med en lokal student för att bli uppsatta på gästlistan åtminstone en dag i förväg. Icke-studenter är inte berättigade att stå på gästlistan utom vid speciella tillfällen. There is no bartömning.

Mutation

Det är väldigt sällan en sommar går utan att Akademien byggs om, byggs till eller förändras på annat sätt. För att ge gamla rävar en känsla för kontinuitet och likaså ge nybörjarna en känsla för traditioner ska vi nu försöka beskriva evolutionen.

Western

Var en gång i tiden den första studentpuben på Akademien, charmigt inrett som en westernbar med tidsenlig inredning - träsoffor med höga ryggar, bord av gjuten brons och sadlar (!) att sitta på. Dessutom var det samtidigt dansgolv (stora dansgolvet var bara.. tomt) och längst in i lokalen finns än idag två gjutna pelare - på dessa stod skivspelarna stadigt där man spelade LP-skivor. När stora dansgolvet sedan öppnade var pelarna mest i vägen för tårna när man skulle sälja öl. Är numera ett magiskt förråd där man kan hitta precis vad som helst. Det gamla porslinsförrådet, vita dörren till vänster, var förr KRUTs förråd. Vissa intressen försöker få Westernpuben ombyggd till en rockpub, kallad Hardkår Superbar, men har stött på motsättningar pga en planerad väg. Kommunens vägar äro sannerligen outgrundliga.

Sittningssalen/Frankfurt

Frankfurt kan finnas bakom dörrarna direkt till höger när man står vid garderoben. Förr i tiden brukade Frankfurt vara ett dansgolv, men är numera utrustat med flera soffgrupper och agerar som en andra lounge (med Moscow som den första). Baren här är ganska liten och serverar därför endast "lätta" drinkar(öl, cider, groggar). Detta är salen man oftast kan hitta Qultare i, då det finns gott om platser att sitta och ta det lugnt med sitt glas i hand, omringad av trevligt folk. Om du hittar en Qultare i Frankfurt hör det inte till ovanligheten att denne sitter med en båt på bordet framför sig.
Frankfurt används också till sittningar och organiserade capsningar när något Sexmästeri får för sig att anordna något sådant. DJ-båset var förr i tiden inne i den lilla stugan där baren numera finns.

Baren/Gamla Baren/Brazil Bar

Den mindre av barerna, men eftersom den öppnar först på onsdagarna är det oftast den som det säljs mest i. Har säkert inget att göra med att det är här som de flesta sexmästeristerna hänger på grund av den mäktiga kombinationen strippstång och schlagermusik. Också den bar som Black Label Bastian föredrar att jobba i. Förr i tiden den enda stora baren med den enda utgången till Rökerigränd. Trångt i dörren var bara förnamnet. Här fanns tv-apparater för Tipsextra på lördagarna (interntips ett måste), biljardbord och darttavlor. Plus de då obligatoriska skyltarna. Dubbeltoan var på den tiden ölkyl och bardisken stod alltså strax framför denna, komplett med överbyggnad och diverse krafs från gamla temafester.

Strippstången är faktiskt värd ett eget omnämnande. Vid en ombyggnation (typ kring 2005) framkom det ett önskemål om en stång att dansa kring - från Akademiens kvinnliga befolkning! Jajemen tyckte KUF (som KHU hette på den tiden) och Firma Asp&StefaN gav sig iväg till järnhandlarna. De hade inte tillräckligt långa (det är nästan en meter från innertaket upp till betongen). Bygghandeln hade inte tillräckligt tjockt gods i sina rör. En massiv stång skulle bli sjukt tung och dyr, så vad göra? Ah, Bröderna Edstrand! StefaNs vita Volvo 240 styr kosan dit för den hade takräcken till skillnad från kårbilen.
"Jooo, vi har nog rör av dimensionen ni behöver... Hur många behöver ni? ..och vad ska ni ha dom till förresten?"
"Ähum, det ska bli en strippstång nere på kårpuben..." sade Asp lite försiktigt, killen kunde ju varit tidernas pingstvän och då hade det inte blivit nåt rör! Men killen ger upp ett gapskratt och tycker att vafan, klart kåren ska ha en strippstång! Det slutar med att de öppnar en bunt rör, kapar av biten som behövs och skänker den gratis mot att det sätts upp en skylt om att stången är levererad av Br Edstrand...
Nu blev det tyvärr aldrig något av med skylten, men det blev tre spotlights inriktade på stången istället.

..och såvitt är känt dansas det kring stången än idag.

Nya Baren/Tokyo Bar

Brukade rymma studentkårens administration och dagliga arbete, men när möjligheten kom att flytta expen till Gjuterigatan (där Studenthälsan bor idag) kunde Akademien göra en välbehövlig expansion. Rymmer den stora ölkylen (helig plats för alla), spritförrådet (ännu heligare plats, komplett med låshasp på insidan), två barer, ett dansgolv och disken.

Övervåningen/Moscow Lounge

Samtidigt som expen flyttade försvann även kommunens hyresgäst rakt ovanför och det sågades genast upp ett hål i taket så en trappa kunde byggas där. I Loungen (vissa menar att den borde döpas om till Vostok Lounge) finns sofforna och finspriten. Dess lugnare stämning gör den idealisk för att hångla eller bara hänga med folk. Utomstående studenter har upprepade gången förvånats över precis hur mycket hångel som försigår däruppe. Även sex är populärt och under flera tillfällen varje onsdag hålls guidade turer genom loungen där besökaren får skåda flera par, 3or eller rent av högar med vilt, rått, ohämmat qultgött.

Resten av övervåningen

Förutom själva baren, verandan och kontoret finns det två avdelningar till på övervåningen. Dels ett rum (dörren till höger om pissoaren) som mest användes som backstage för artister på visit innan och efter deras gig. Men dels fanns också efterföljaren till den ursprungliga bastun (mer om den nedan)! Den ritades för tio nyktra eller tjugo onyktra personer, komplett med två duschar, toa och omklädningsrum och användes flitigt under sex/pubpoolsfester och allehanda förfester innan sittningar. Nu säger ryktet att överhögheten dessvärre förbjudit sådana socialt positiva aktiviteter.

Rökerigränd & Punschverandan

Akademiens utomhusområden där man går för att röka. Verandan är också ett bra ställe att gå för att kyla ner sig, umgås och kolla på Vättern och tågrälsen. Innerväggen av muren var tidigare prydd av en målning föreställandes - utsikten. Alltså kunde man stå och titta på Bankeryd eller norra Huskvarna trots att det var en vägg i vägen.

Punschverandan - The Original

Innan utbyggnaden fanns inte den stora balkong som går under namnet Punschverandan idag, det var bara ett litet tak i kortänden av Rökerigränd - märken efter taket går att se än idag på väggarna. I andra änden av gränden i hörnet av väggen mot nuvarande garderoben och muren stod ett träskjul som Kårens heltidsanställde vaktmästare (sug på den) hade som förråd. På taket till detta skjul fanns Punschverandan, en smal och i regnväder synnerligen hal trappa ledde dit upp och väl där fanns det fasta bänkar utmed kanterna hela vägen runt. Där satt Rökerigränds Gosskör och framförde väl valda visor i ur och skur. Eftersom Punschverandan fanns i direkt anslutning till taket (som är ovanpå garderoben och Westernpuben) fanns där gott om taggtråd för att förhindra plankning och titt som tätt kunder Punschverandans besökare förlusta sig över allsköns patrask som försökte klättra uppför stuprännorna för att smita in - men som fick klättra ner igen efter att ha upptäckt Gosskören... Noteras bör att trots trappans i regnväder högeligen förrädiska (läs: snorhala) underlag hände det sig aldrig att öl gick till spillo. Mången student rasade handlöst nedför den särdeles branta trappan och slog sig fördärvade, men landade alltid med en stadig hand hållandes ölglaset på rätt köl.

Nuvarande garderoben

Garderoben har alltid varit på samma plats, dock en aning mindre under de tidiga åren. Rummet längst in (där det finns en toa längst in till höger) innehöll Akademiens första bastu, ett äkta svartbygge som vid det här laget torde vara preskiberat. Den var inte på många kvadratmeter, men rymde ändå förvånansvärt många - ju fullare desto flera enligt en välkänd ratio. Den låg till vänster sett från dörren (som inte fanns då). Till höger fanns två duschar och ett liiitet omklädningsrum. Längre till höger fanns ett solarium och toan som är där har alltid varit toa. Men den vägen var utgången - där det idag är två toaletter man kommer åt från sittningssalen. Det hände sig alltså flera gånger att välbastade och välförfestade studenter ramlade ut från bastun direkt in på sittningen. Synnerligen praktiskt.

Hardkår Superbar

Inte en del av Akademien ännu, men engagerade från alla skolor lobbar hårt för att inreda en ny del till rockbar. Just nu verkar det vara något tjafs om nödutgångar och planerade roads to nowhere.