Ostprovningen: Skillnad mellan sidversioner
Ingen redigeringssammanfattning |
Tidelag (diskussion | bidrag) mIngen redigeringssammanfattning |
||
(4 mellanliggande sidversioner av en annan användare visas inte) | |||
Rad 1: | Rad 1: | ||
Ostprovningen är en trevlig tillställning där man frossar i ost tills man får ont i magen, vilken är runt halvkilostrecket. Tre ostprovningar har ägt rum, efter ett pilotavsnitt i [[Apburen]] -08 och en liten på [[Akademien]] inte långt därefter, följde ett större knytkalas på [[Gamla HLK]] under hösten -09. Mmmm, ost. | [[kategori:Studentfester]]Ostprovningen är en trevlig tillställning där man frossar i ost tills man får ont i magen, vilken är runt halvkilostrecket. Tre ostprovningar har ägt rum, efter ett pilotavsnitt i [[Apburen]] -08 och en liten på [[Akademien]] inte långt därefter, följde ett större knytkalas på [[Gamla HLK]] under hösten -09. Mmmm, ost. | ||
==Ostar== | ==Ostar== | ||
===Baby Bel=== | ===Baby Bel=== | ||
Små ostar som kommer i | Små ostar som kommer i bitesize. Smaken varierar förvånansvärt mycket, men är oftast ganska mild. | ||
===Brie=== | ===Brie=== | ||
Kanske den vanligaste (icke-hårda) osten. Fransk med mild smak. Rätt trist. | Kanske den vanligaste (icke-hårda) osten. Fransk med mild smak. Rätt trist. | ||
===Morbier=== | |||
En fransk ost som gör sig bra till det mesta. Enligt legenden så är ena halvan av osten morgonmjölk och den andra kvällsmjölk, och askranden i mitten är vart skiljelinjen går. Askranden är för övrigt av brända olivkärnor. En perfekt pick-up när man är bakis eller har tid att slå ihjäl på [[AG]] eller [[Hjärtslaget]]. | |||
===Rocquefort=== | |||
En grönmögelost som delar många egenskaper med St Agur, bland annat sältan och smuligheten, dock är den lite skarpare i smaken. Går bra på rostat bröd med nutella. | |||
===Taleggio=== | |||
En halvmjuk italiensk kittost, döpt efter Val Taleggio. Får mogna i sex till åtta veckor, ibland i grottor för extra tradition. Taleggio har gjorts i drygt tusen år, så tradition är nog viktigt. |
Nuvarande version från 27 maj 2012 kl. 13.39
Ostprovningen är en trevlig tillställning där man frossar i ost tills man får ont i magen, vilken är runt halvkilostrecket. Tre ostprovningar har ägt rum, efter ett pilotavsnitt i Apburen -08 och en liten på Akademien inte långt därefter, följde ett större knytkalas på Gamla HLK under hösten -09. Mmmm, ost.
Ostar
Baby Bel
Små ostar som kommer i bitesize. Smaken varierar förvånansvärt mycket, men är oftast ganska mild.
Brie
Kanske den vanligaste (icke-hårda) osten. Fransk med mild smak. Rätt trist.
Morbier
En fransk ost som gör sig bra till det mesta. Enligt legenden så är ena halvan av osten morgonmjölk och den andra kvällsmjölk, och askranden i mitten är vart skiljelinjen går. Askranden är för övrigt av brända olivkärnor. En perfekt pick-up när man är bakis eller har tid att slå ihjäl på AG eller Hjärtslaget.
Rocquefort
En grönmögelost som delar många egenskaper med St Agur, bland annat sältan och smuligheten, dock är den lite skarpare i smaken. Går bra på rostat bröd med nutella.
Taleggio
En halvmjuk italiensk kittost, döpt efter Val Taleggio. Får mogna i sex till åtta veckor, ibland i grottor för extra tradition. Taleggio har gjorts i drygt tusen år, så tradition är nog viktigt.