Qult of Bob: Skillnad mellan sidversioner

Från Qultwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
mIngen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(2 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Trossamfund <br>
Trossamfund <br>
§ 1 Namn Registrering, Ändamål <br>
§ 1 Namn Registrering, Ändamål <br>
Bobs Qult, förkortat QoB, ännu utan organisationsnummer, är ett trossamfund som är registreras enligt lagen om trossamfund. Ändamålet är att på församlingarnas uppdrag samordna resurser och göra Bob's Vilja känd och trodd samt verka för mänsklig lycka i Sverige och i andra länder.  
Bobs Qult, förkortat QoB, ännu utan organisationsnummer, är ett trossamfund som registreras enligt lagen om trossamfund. Ändamålet är att på församlingarnas uppdrag samordna resurser och göra Bob's vilja känd och trodd samt verka för mänsklig lycka i Sverige och i andra länder.  


Medlemsskap <br>
Medlemsskap <br>
§ 2 Medlemsskap <br>
§ 2 Medlemsskap <br>
QoB utgörs av självständiga församlingar, föreningar och enskilda medlemmar som verkar för trossamfundets ändamål. Ansökan om medlemskap görs skriftligen till styrelsen. För församling och förening gäller att ansökan skall innehålla stadgar, verksamhetsförklaring, medlemsantal, namn på församlingsföreståndare och ordförande. Beslut om medlemskap fattas av årskonferensen efter styrelsens yttrande. Enskilda individer kan ansöka om medlemskap hos styrelsen som beslutar i frågan.  
QoB utgörs av självständiga församlingar, föreningar och enskilda medlemmar som verkar för trossamfundets ändamål. Ansökan om medlemskap görs skriftligen eller muntligen till styrelsen. För församling och förening gäller att ansökan skall innehålla stadgar, verksamhetsförklaring, medlemsantal, namn på församlingsföreståndare och ordförande. Beslut om medlemskap fattas av årskonferensen efter styrelsens yttrande. Enskilda individer kan ansöka om medlemskap hos styrelsen som beslutar i frågan.  


§ 3 Finansiering <br>
§ 3 Finansiering <br>
Rad 15: Rad 15:


§ 5 Ombud <br>
§ 5 Ombud <br>
Representationsrätt vid årskonferensen har varje medlemsgrupp enligt följande: för upp till 25 medlemmar ett ombud, för 26 - 50 medlemmar två ombud, för 51 100 medlemmar tre ombud, för 101 - 200 medlemmar fyra ombud, för 201 - 300 medlemmar fem ombud, för 301 - 400 medlemmar sex ombud, för 401 - 500 medlemmar sju ombud och för över 500 medlemmar åtta ombud.  
Representationsrätt vid årskonferensen har varje medlemsgrupp enligt följande: för upp till 25 medlemmar ett ombud, för 26 - 50 medlemmar två ombud, för 51 - 100 medlemmar tre ombud, för 101 - 200 medlemmar fyra ombud, för 201 - 300 medlemmar fem ombud, för 301 - 400 medlemmar sex ombud, för 401 - 500 medlemmar sju ombud och för över 500 medlemmar åtta ombud.  


§ 6 Rösträtt, yttrande- och förslagsrätt <br>
§ 6 Rösträtt, yttrande- och förslagsrätt <br>
Rad 21: Rad 21:


§ 7 Motion <br>
§ 7 Motion <br>
Motions- och förslagsrätt till årskonferensen har medlemsgruppernas medlemmar, församlingar, föreningar samt enskilda medlemmar. Motion till årskonferensen ska vara styrelsen tillhanda senast tjugonionde februari.
Motions- och förslagsrätt till årskonferensen har medlemsgruppernas medlemmar, församlingar, föreningar samt enskilda medlemmar. Motion till årskonferensen ska vara styrelsen tillhanda senast en månad innan årskonferensen.


§ 8 Ärenden vid årskonferensen <br>
§ 8 Ärenden vid årskonferensen <br>
Vid ordinarie årskonferens skall följande ärenden behandlas: Val av funktionärer vid årskonferensen: ordförande, vice ordförande, föredragande sekreterare, protokollsekreterare, två personer att jämte ordförande justera protokollet samt rösträknare. Fastställande av föredragningslista och arbetsordning. Godkännande av kallelse, fastställande av röstlängd, verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse för föregående år Revisionsberättelse, Fastsällande av resultatoch balansräkning, Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen, Antagande av nya församlingar och föreningar, Val av missionsföreståndare, i förekommande fall Val av styrelsens ordförande och ledamöter. Styrelsen väljs med acklamation. Val av ledamöter till de olika råden, Val av valberedningens ordförande och ledamöter, Val av revisorer och ersättare, Fastställande av rambudget för följande verksamhetsår, Antagande av nya missionärer, behandling av inkomna förslag/motioner enligt § 7, Vid lika röstetal vid omröstning har förhandlingsordförande utslagsröst utom i personfrågor då lottning eller envig tillämpas.  
Vid ordinarie årskonferens skall följande ärenden behandlas: Val av funktionärer vid årskonferensen: ordförande, vice ordförande, föredragande sekreterare, protokollsekreterare, två personer att jämte ordförande justera protokollet samt rösträknare; fastställande av föredragningslista och arbetsordning; godkännande av kallels;, fastställande av röstlängd; verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse för föregående år; fastställande av resultat - och balansräkning; beslut om ansvarsfrihet för styrelsen, Antagande av nya församlingar och föreningar, Val av missionsföreståndare, i förekommande fall val av styrelsens ordförande och ledamöter - styrelsen väljs med acklamation; val av ledamöter till de olika råden; val av valberedningens ordförande och ledamöter; antagande av nya missionärer; behandling av inkomna förslag/motioner enligt § 7. Vid lika röstetal vid omröstning har förhandlingsordförande utslagsröst utom i personfrågor då lottning eller envig tillämpas.  


§ 9 Missionsföreståndarval <br>
§ 9 Missionsföreståndarval <br>
Rad 30: Rad 30:


§ 10 Valberedning <br>
§ 10 Valberedning <br>
Årskonferensen utser en valberedning bestående av 12 ledamöter vilka väljs för tre år med en tredjedel varje år. Förslag till ledamöter i valberedningen nomineras av QoB:s medlemsgrupper och bör representera olika geografiska områden. Valberedningen ska föreslå styrelseordförande, ledamöter till styrelsen, ledamöter till råd samt revisorer.
Årskonferensen utser en valberedning. Förslag till ledamöter i valberedningen nomineras av QoB:s medlemsgrupper. Valberedningen ska föreslå styrelseordförande, ledamöter till styrelsen, samt ledamöter till råd.  
 
§ 11 Räkenskaper och revision <br>
Räkenskapsår är kalenderår. Styrelsens åtgärder och förvaltning granskas årligen av tre revisorer varav en auktoriserad revisor. Dessa och tre ersättare utses av årskonferensen.
 
§ 12 Extra årskonferens <br>
Styrelsen kan kalla till extra årskonferens mellan ordinarie årskonferenser. Extra årskonferens skall även hållas när minst en tredjedel av QoB:s församlingar/ föreningar så begär. Kallelse till sådan årskonferens utfärdas senast två månader före konferensen. I kallelsen meddelas vilka ärenden som ska behandlas.  


§ 11 Extra årskonferens <br>
Styrelsen kan kalla till extra årskonferens mellan ordinarie årskonferenser. Extra årskonferens skall även hållas när minst en tredjedel av QoB:s församlingar/ föreningar så begär. Kallelse till sådan årskonferens utfärdas senast en månad före konferensen. I kallelsen meddelas vilka ärenden som ska behandlas.


Styrelsen <br>
Styrelsen <br>
§ 13 Styrelseval och beslutsmässighet <br>
§ 12 Styrelseval och beslutsmässighet <br>
Styrelsen består av 7 ledamöter. Årskonferensen väljer ordförande för ett år. Övriga ledamöter väljs av årskonferensen för ett år. Valbar är den som enligt §2 tillhör trossamfundet. Styrelsen sammanträder minst fyra gånger per år på kallelse av styrelsens ordförande eller när minst tre av antalet ledamöter så begär. Styrelsen är beslutmässig då minst halva antalet ledamöter är närvarande vid sammanträdet. Vid köp och avyttring av fast och lös egendom till ett värde överstigande 15 prisbasbelopp samt vid beslut om anställning och entledigande av avdelningschefer skall minst 2/3 av ledamöterna vara närvarande.  
Styrelsen består av ordförande, vise ordförande, sekreterare, kassör och ett enligt årskonferensen fastställt antal ledamöter. Årskonferensen väljer ordförande för ett år. Övriga ledamöter väljs av årskonferensen för ett år. Valbar är den som enligt §2 tillhör trossamfundet. Styrelsen sammanträder på kallelse av styrelsens ordförande eller när minst tre av antalet ledamöter så begär. Styrelsen är beslutmässig då minst halva antalet ledamöter är närvarande vid sammanträdet. Vid köp och avyttring av fast och lös egendom till ett värde överstigande 15 prisbasbelopp samt vid beslut om anställning och entledigande av avdelningschefer skall minst 2/3 av ledamöterna vara närvarande.  


§ 14 Styrelsens uppgifter <br>
§ 13 Styrelsens uppgifter <br>
I styrelsens uppgifter ingår: att inom sig utse vice ordförande och verkställande utskott och i mån av behov andra funktionärer, att utse firmatecknare, att verkställa årskonferensens beslut, att leda och ansvara för trossamfundets verksamhet och ekonomiska förvaltning, med rätt att köpa, avyttra, inteckna och belåna fast och lös egendom. Styrelsen kan besluta om att ge och ta emot gåvor och donationer, överlåta som gåva fast och lös egendom i Sverige och utomlands, att anställa och entlediga personal, att leda arbetet med framtidsfrågor, visioner och policyfrågor, att delegera ansvar och befogenheter till verkställande utskott, att inom sig utse två ledamöter till respektive råd samt till SAUstyrelsen, att utse huvudmän till stiftelser och ledamöter i aktiebolag, att fastställa budgetramar för råden, att förbereda de ärenden som ska behandlas vid årskonferensen.  
I styrelsens uppgifter ingår: att inom sig utse vice ordförande och verkställande utskott och i mån av behov andra funktionärer, att utse firmatecknare, att verkställa årskonferensens beslut, att leda och ansvara för trossamfundets verksamhet och ekonomiska förvaltning, med rätt att köpa, avyttra, inteckna och belåna fast och lös egendom. Styrelsen kan besluta om att ge och ta emot gåvor och donationer, att anställa personal, att leda arbetet med framtidsfrågor, visioner och policyfrågor, att delegera ansvar och befogenheter till verkställande utskott, samt att förbereda de ärenden som ska behandlas vid årskonferensen.  


§ 15 Verkställande utskott <br>
§ 14 Verkställande utskott <br>
Verkställande utskott, VU, består av fyra ledamöter från styrelsen och styrelsens ordförande som tillika är utskottets ordförande. Missionsföreståndaren och administrative chefen är adjungerade ledamöter. VU beslutar om löpande driftfrågor och förbereder ärenden som skall behandlas i styrelsen.  
Verkställande utskott, VU, består av fyra ledamöter från styrelsen och styrelsens ordförande som tillika är utskottets ordförande. Missionsföreståndaren och administrative chefen är adjungerade ledamöter. VU beslutar om löpande driftfrågor och förbereder ärenden som skall behandlas i styrelsen.  


§ 16 Missionsföreståndarens ställning <br>
§ 15 Missionsföreståndarens ställning <br>
Missionsföreståndaren är trossamfundets främste representant i logistiska frågor, när trossamfundet förbereder resor.  
Missionsföreståndaren är trossamfundets främste representant i logistiska frågor, när trossamfundet förbereder resor.  


Förändring av medlemsskap <br>
Förändring av medlemsskap <br>
§ 17 Utträde Uteslutning <br>
§ 16 Utträde Uteslutning <br>
Medlemsgrupper eller enskild medlem har rätt att efter eget beslut begära utträde. Om församling eller förening driver verksamhet som inte stämmer med QoB:s ändamål kan styrelsen föreslå årskonferensen att församling/ förening utesluts ur trossamfundet. Det tillkommer styrelsen att tillse att avvecklingen sker i ordnade former. Vid skiljande av enskild medlem beslutar styrelsen.  
Medlemsgrupper eller enskild medlem har rätt att efter eget beslut begära utträde. Om församling eller förening driver verksamhet som inte stämmer med QoB:s ändamål kan styrelsen föreslå årskonferensen att församling/ förening utesluts ur trossamfundet. Det tillkommer styrelsen att tillse att avvecklingen sker i ordnade former. Vid skiljande av enskild medlem beslutar styrelsen.  


Upplösning <br>
Upplösning <br>
§ 18 Upplösning av trossamfund <br>
§ 17 Upplösning av trossamfund <br>
Beslut om upplösning av QoB skall för att äga giltighet fattas med två tredjedels majoritet av två på varandra följande ordinarie årskonferenser. Vid beslut om upplösning skall eventuell behållning gå till missions och/eller hjälpprojekt varom årskonferensen beslutar.  
Beslut om upplösning av QoB skall för att äga giltighet fattas med två tredjedels majoritet av två på varandra följande ordinarie årskonferenser. Vid beslut om upplösning skall eventuell behållning gå till missions -och/eller hjälpprojekt varom årskonferensen beslutar.  
 


Stadgebeslut <br>
Stadgebeslut <br>
§ 19 Stadgeändring <br>
§ 18 Stadgeändring <br>
Ändring av dessa stadgar ska ske genom årskonferensens beslut med två tredjedels majoritet sedan församlingarna minst en månad före årskonferensen fått förslaget på remiss tillsammans med styrelsens yttrande däröver.
Ändring av dessa stadgar ska ske genom årskonferensens beslut med två tredjedels majoritet sedan församlingarna minst en månad före årskonferensen fått förslaget på remiss tillsammans med styrelsens yttrande däröver.

Nuvarande version från 10 november 2010 kl. 22.59

Trossamfund
§ 1 Namn Registrering, Ändamål
Bobs Qult, förkortat QoB, ännu utan organisationsnummer, är ett trossamfund som registreras enligt lagen om trossamfund. Ändamålet är att på församlingarnas uppdrag samordna resurser och göra Bob's vilja känd och trodd samt verka för mänsklig lycka i Sverige och i andra länder.

Medlemsskap
§ 2 Medlemsskap
QoB utgörs av självständiga församlingar, föreningar och enskilda medlemmar som verkar för trossamfundets ändamål. Ansökan om medlemskap görs skriftligen eller muntligen till styrelsen. För församling och förening gäller att ansökan skall innehålla stadgar, verksamhetsförklaring, medlemsantal, namn på församlingsföreståndare och ordförande. Beslut om medlemskap fattas av årskonferensen efter styrelsens yttrande. Enskilda individer kan ansöka om medlemskap hos styrelsen som beslutar i frågan.

§ 3 Finansiering
QoB:s verksamhet finansieras huvudsakligen genom gåvor, anslag och frivillig medlemsavgift.

Årskonferens
§ 4 Beslutande organ
QoBs högsta beslutande organ är årskonferensen. Årskonferens hålls årligen före juli månads utgång på tid och plats som styrelsen beslutar. Kallelse till årskonferensen och tillhörande handlingar sänds till medlemsgrupperna senast en månad före årskonferensen.

§ 5 Ombud
Representationsrätt vid årskonferensen har varje medlemsgrupp enligt följande: för upp till 25 medlemmar ett ombud, för 26 - 50 medlemmar två ombud, för 51 - 100 medlemmar tre ombud, för 101 - 200 medlemmar fyra ombud, för 201 - 300 medlemmar fem ombud, för 301 - 400 medlemmar sex ombud, för 401 - 500 medlemmar sju ombud och för över 500 medlemmar åtta ombud.

§ 6 Rösträtt, yttrande- och förslagsrätt
Yttranderätt vid årskonferensen har varje medlem av trossamfundet och anslutna grupper. Rösträtt och förslagsrätt har närvarande ombud, styrelsen och missionsföreståndaren. Styrelsen och missionsföreståndaren har dock inte rösträtt i fråga om ansvarsfrihet eller vid val av revisorer.

§ 7 Motion
Motions- och förslagsrätt till årskonferensen har medlemsgruppernas medlemmar, församlingar, föreningar samt enskilda medlemmar. Motion till årskonferensen ska vara styrelsen tillhanda senast en månad innan årskonferensen.

§ 8 Ärenden vid årskonferensen
Vid ordinarie årskonferens skall följande ärenden behandlas: Val av funktionärer vid årskonferensen: ordförande, vice ordförande, föredragande sekreterare, protokollsekreterare, två personer att jämte ordförande justera protokollet samt rösträknare; fastställande av föredragningslista och arbetsordning; godkännande av kallels;, fastställande av röstlängd; verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse för föregående år; fastställande av resultat - och balansräkning; beslut om ansvarsfrihet för styrelsen, Antagande av nya församlingar och föreningar, Val av missionsföreståndare, i förekommande fall val av styrelsens ordförande och ledamöter - styrelsen väljs med acklamation; val av ledamöter till de olika råden; val av valberedningens ordförande och ledamöter; antagande av nya missionärer; behandling av inkomna förslag/motioner enligt § 7. Vid lika röstetal vid omröstning har förhandlingsordförande utslagsröst utom i personfrågor då lottning eller envig tillämpas.

§ 9 Missionsföreståndarval
Genom årskonferensens beslut tillsätts, för en av årskonferensen beslutad tidsperiod, missionsföreståndare. Förslag utarbetas av styrelsen.

§ 10 Valberedning
Årskonferensen utser en valberedning. Förslag till ledamöter i valberedningen nomineras av QoB:s medlemsgrupper. Valberedningen ska föreslå styrelseordförande, ledamöter till styrelsen, samt ledamöter till råd.

§ 11 Extra årskonferens
Styrelsen kan kalla till extra årskonferens mellan ordinarie årskonferenser. Extra årskonferens skall även hållas när minst en tredjedel av QoB:s församlingar/ föreningar så begär. Kallelse till sådan årskonferens utfärdas senast en månad före konferensen. I kallelsen meddelas vilka ärenden som ska behandlas.

Styrelsen
§ 12 Styrelseval och beslutsmässighet
Styrelsen består av ordförande, vise ordförande, sekreterare, kassör och ett enligt årskonferensen fastställt antal ledamöter. Årskonferensen väljer ordförande för ett år. Övriga ledamöter väljs av årskonferensen för ett år. Valbar är den som enligt §2 tillhör trossamfundet. Styrelsen sammanträder på kallelse av styrelsens ordförande eller när minst tre av antalet ledamöter så begär. Styrelsen är beslutmässig då minst halva antalet ledamöter är närvarande vid sammanträdet. Vid köp och avyttring av fast och lös egendom till ett värde överstigande 15 prisbasbelopp samt vid beslut om anställning och entledigande av avdelningschefer skall minst 2/3 av ledamöterna vara närvarande.

§ 13 Styrelsens uppgifter
I styrelsens uppgifter ingår: att inom sig utse vice ordförande och verkställande utskott och i mån av behov andra funktionärer, att utse firmatecknare, att verkställa årskonferensens beslut, att leda och ansvara för trossamfundets verksamhet och ekonomiska förvaltning, med rätt att köpa, avyttra, inteckna och belåna fast och lös egendom. Styrelsen kan besluta om att ge och ta emot gåvor och donationer, att anställa personal, att leda arbetet med framtidsfrågor, visioner och policyfrågor, att delegera ansvar och befogenheter till verkställande utskott, samt att förbereda de ärenden som ska behandlas vid årskonferensen.

§ 14 Verkställande utskott
Verkställande utskott, VU, består av fyra ledamöter från styrelsen och styrelsens ordförande som tillika är utskottets ordförande. Missionsföreståndaren och administrative chefen är adjungerade ledamöter. VU beslutar om löpande driftfrågor och förbereder ärenden som skall behandlas i styrelsen.

§ 15 Missionsföreståndarens ställning
Missionsföreståndaren är trossamfundets främste representant i logistiska frågor, när trossamfundet förbereder resor.

Förändring av medlemsskap
§ 16 Utträde Uteslutning
Medlemsgrupper eller enskild medlem har rätt att efter eget beslut begära utträde. Om församling eller förening driver verksamhet som inte stämmer med QoB:s ändamål kan styrelsen föreslå årskonferensen att församling/ förening utesluts ur trossamfundet. Det tillkommer styrelsen att tillse att avvecklingen sker i ordnade former. Vid skiljande av enskild medlem beslutar styrelsen.

Upplösning
§ 17 Upplösning av trossamfund
Beslut om upplösning av QoB skall för att äga giltighet fattas med två tredjedels majoritet av två på varandra följande ordinarie årskonferenser. Vid beslut om upplösning skall eventuell behållning gå till missions -och/eller hjälpprojekt varom årskonferensen beslutar.

Stadgebeslut
§ 18 Stadgeändring
Ändring av dessa stadgar ska ske genom årskonferensens beslut med två tredjedels majoritet sedan församlingarna minst en månad före årskonferensen fått förslaget på remiss tillsammans med styrelsens yttrande däröver.