Cider: Skillnad mellan sidversioner
Dolly (diskussion | bidrag) (wall of text) |
Crocker (diskussion | bidrag) Ingen redigeringssammanfattning |
||
(En mellanliggande sidversion av samma användare visas inte) | |||
Rad 1: | Rad 1: | ||
[[Kategori:Dricka]] | |||
Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90% äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider". | Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90% äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider". | ||
Nuvarande version från 16 april 2013 kl. 15.05
Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90% äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider".
Stora tillverkningsländer är Storbritannien och Frankrike. Cider finns som både söt och torr (och däremellan). Olika typer av cider är populära i olika länder. Exempelvis har den söta cidern varit populärast i Sverige medan torrare cider varit vanligare i Storbritannien och Frankrike. De äpplen/päron som används i cider varierar, vilket påverkar smaken. Det finns speciella äppelsorter som är utvecklade just för att göra cider, dessa smaker relativt sämre när de äts som ät-äpplen. Oftast används vinter- eller höstäpplen. Exempel på Engelska cideräpplem är Kingston Black, Dabinett, Foxwhelp, Tremletts Bitter eller Yarlington Mill.Tyska cideräpplen; Bittenfelder, Weisser Trierer Weinapfel. Franska cideräpplen; Bedan Frequin Rouge, Kermerrien. Cider gjord på vanliga äpplen som Katja, Jonagold, Risäter och Åkerö påminner mer om vin än om Engelsk/Fransk cider. Vid hemmabryggning av cider används ibland vildäpplen, vilket om man har tur ger syra och kärvhet. Alkoholhalten i hembryggd cider blir vanligtvis 5-8%. Cideräpplen beskrivs ofta i termer av beska eller besksöta, syrliga, med tjockt skal och grova fibrer.
Sverige
Den svenska cidern har betydligt mildare regelverk än exempelvis i Frankrike, i princip räcker det att alkoholen kommer från jäst äpple- eller päronvin.Andel fruktvin i cidern skall vara minst 15%. Mycket av det som säljs som cider borde egentligen kallas för alkoläsk. Halten av kolsyrat vatten kan uppgå till 85%. Socker och smakämnen ingår ofta. "Cider" har därför i Sverige blivit ett alternativ till blanddrycker. Populära torra cidersorter är Strongbow, Olde English och Cidre Blond. Några svenska cidertillverkare är Herrljunga Cider, Kiviks Musteri, Kopparbergs Bryggeri och Stockmos. Störst i Sverige är Herrljunga Cider och Kopparbergs Bryggeri. Alkoholfri cider är ett populärt alternativ till läsk och säljs i svenska matvaruaffärer. Försäljningen av svag cider, med alkoholhalt på max 2,25 volymprocent, har varit relativt stabil i Sverige sedan 1992 enligt Sveriges Bryggeriers statistik. Försäljningen av stark cider, det vill säga cider med alkoholhalt som överstiger 2,25 volymprocent, har ökat sedan rapporteringen började 1997.
Källa: Wikipedia